Vi ger utmärkelse till keramikern Saija Halko - hedersomnämnanden till silversmeden Elle Valkeapää och Bo-Åke Ljungars som tillverkar svepaskar

Vår Utmärkelse är en ny hyllning som delas ut årligen till hantverkare. I juryn 2020 deltog journalisten Jani Niipola, dokumentärfilmsregissören Virpi Suutari, designern Samu-Jussi Koski och skådespelaren Alma Pöysti. Juryn var enhällig om att hantverk är betydelsefullt. “Vi lever mitt i en hantverksrenässans också bland den unga generationen. Tack vare de här konstnärerna kan vi lyfta fram och utveckla en verkligt viktig tradition.”

Utmärkelsen är ett pris om 1000 euro.

Utmärkelse – Saija Halko

Juryns motiveringar: “Saija Halko tar på ett fint sätt in traditionen i samtiden. I hennes vackra föremål kan man skönja ett jordnära formspråk i allmogestil och föremålen har en ny slags färgvärld. De tidlösa föremålen platsar i många olika hem och skapar en vacker helhet. Halkos keramik är också en mycket sensuell upplevelse. Man får lust att smeka ytorna oändligt.”

Saija Halko (f. 1989), uppvuxen i Östra Finland, intresserade sig för skapande arbete och hantverk redan i ung ålder. Halko tog studenten från konstgymnasiet i Nyslott, bekantade sig med keramik via det lokala arbetarinstitutet och blev omedelbart förtjust i materialet. Halko utexaminerades till keramiker från Aaltouniversitetet 2019 och skapade sig redan under studierna ett namn. MAJA, vasen för en blomma, föddes 2015 och har visats i åtskilliga finska och internationella inredningstidningar samt i sociala medier runt om i världen.

Efter utexamineringen har Halko fokuserat på egen serietillverkning i liten skala. När det gäller keramik låter sig formgivaren fascineras av det manuella arbetet samt materialets mångsidighet och utmaningar. Halko gillar materialets anspråkslöshet och bruksföremålets alldaglighet. Det syns i Halkos formgivning och hur hon behandlar ytorna. Som formgivare inspireras hon av stämningar, naturen, årstider, nyanser, gamla föremål, historia och tyst estetik. Sinnena och särskilt känslan av kärl är viktiga för Halko. Som examensarbete formgav hon en servis för restaurangen vid Finlands Nationalmuseum i Helsingfors. I sitt arbete utnyttjade hon etnografiska samlingar.

  • 90,00 110,00 
  • Sold

Hedersomnämnande – Elle Valkeapää

Juryns motiveringar: “I sina känsliga och estetiskt rika smycken kombinerar Valkeapää traditionellt samehantverk, bruksupplevelsen och skönhet. Björkroten ger värme vid sidan av det lysande silvret. Det intressanta i hennes arbete är användningen av den fantastiska björkroten.”

Elle Valkeapää (f.1979) är född i en hantverkarsläkt. I sitt arbete kombinerar hon traditionella tekniker och naturmaterial på nya sätt. Smyckessmeden arbetar i Enare och har studerat tekniker i såväl traditionellt samehantverk som industriell design. I sina smycken kombinerar hon björkrot, som hon själv plockar, och silver som hon bearbetar. Valkeapääs arbeten har visats runt om i världen.

Hedersomnämnande – Bo-Åke Ljungars

Juryns motiveringar: “Ljungars svepaskar består från en generation till följande. Det högklassiga träarbetet ger ljus och värme i hemmet. Det intressanta i honoms arbete är användningen av den fantastiska björkroten.”

Malaxbon Bo-Åke Ljungars (f. 1968) är självlärd i sitt hantverk och tillverkar svepaskar. Hans kunnande är känt redan i flera länder. Ljungars lärde sig att tillverka svepaskar som man gjorde förr i tiden, nämligen han lät sig inspireras av grannen i byn. För närvarande följer man med Ljungars arbete ända i Asien och han har själv bekantat sig med motsvarande svepasktraditioner (magewappa) särskilt i Japan. Ljungars kombinerar svenska, norska och finska traditioner och former i sina produkter och tillverkar också traditionella finska svepaskar. Ljungars uppmuntrar mänskor att använda svepaskar som vardagliga bruksföremål som man gör till exempel i Japan där de används till matlagning och förvaring av livsmedel.