Lokal Living: Taidetta kodeissa
Vierailimme taiteen ja käsityön ystävien kauniissa kodeissa. Näissä kodeissa jokaisella kappaleella on takanaan ainutlaatuinen tarina, samoin kuin hetkillä niiden kanssa. Halusimme oppia lisää kotien omistajien suhteesta taideteoksiin, sekä käsintehdyistä esineistä heidän elämässään.
Taidetta kodeissa
Vierailimme taiteen ja käsityön ystävien kauniissa kodeissa. Näissä kodeissa jokaisella kappaleella on takanaan ainutlaatuinen tarina, samoin kuin hetkillä niiden kanssa. Halusimme oppia lisää kotien omistajien suhteesta taideteoksiin, sekä käsintehdyistä esineistä heidän elämässään.
Virpi Suutari & Martti Suosalo
Katja Hagelstamin valokuvan kanssa
”Taideteoksen tehtävä on herättää meissä ajatuksia. Taide tuo kauneutta kotiin. Kotona olevia teoksia ihaillaan kaikkina vuodenaikoina; ne näyttävät aina erilaisilta. Teokset luovat ympärilleen erilaisia tunnelmia, mikä rohkaisee ihmisiä pysähtymään tiloihin, joihin ne ovat. Taide on aina läsnä sen jälkeen kun se on muuttanut meille.”
”Katja Hagelstamin valokuva on kuin ikkuna jonnekin. Kun tulemme aamulla alas makuuhuoneesta, tuntuu melkein kuin olisimme jo astumassa kaupunkiin. Kotona olevat maalaukset ovat myös samalla tavalla välähdyksiä muihin todellisuuksiin.”
Ilona Ilottu
Tuija Tarkiaisen Q-ristipistoteoksen kanssa
”Taideteokset ovat muistiinpanoja henkilökohtaisista muistoista, jotka liittyvät tiettyihin elämänvaiheisiin. Jokaisen taideteoksen yhteydessä on ollut jonkinlaista ihastumista tai vahva kohtaaminen teoksen kanssa, joka on johtanut siihen, että se on päätynyt minulle. Meillä on myös monia perittyjä taideteoksia, mikä luo hauskan kerrostuman kotiin.”
“Tämä Tuija Tarkiasen ristipistotyö on erityinen, koska se on meidän yhteisen Typocraft-projektimme alku.”
Merja & Petri Tuomi-Nikula
Kim Simonssonin Metsätytön kanssa
“Taide on lepoa. Kun tulen kotiin ja näen jotain kaunista, silmäni ja mieleni lepäävät ja tunnen iloa, uudistumista ja rauhaa. Joka kerta jokainen teos puhuu uudella tavalla.”
“Kim Simonssonin Metsätyttö on lohdullinen taideteos. Se itseasiassa löysi minut. Nyt se tervehtii minua joka päivä.”
Tuomas Jääskeläinen & Karoliina Hellberg
Katy Hertellin Luonnonsuojelijan kanssa
Tuomas: ”Graafisena suunnittelijana olen aina kuvien ympäröimä, ja tietenkin haluankin olla. Taidetta tarkastellaan silti eri tavalla kuin kuvaa, taiteessa on aina jotain määrittelemätöntä. Minulla on henkilökohtainen suhde kaikkiin hankkimiini taideteoksiin – seinät ovat täynnä pieniä tarinoita.”
”Näin Katy Hertellin Luonnonsuojelijan ensin Instagramissa ja kun vihdoin tapasimme sen galleriakävelyllämme, ostos oli melko impulsiivinen. Olin juuri muuttanut ja mietin mitä haluan viedä uuteen kotiini. Veistoksia on ollut vaikeampi sijoittaa pieneen kotiin, mutta se juuri kiinnosti minua.”
Karoliina: ”Joskus voin ostaa taideteoksen, jonka liittyy johonkin muistoon, ja joskus teos itsessään ja sen hankinta luo niitä assosiaatioita. Taiteen kautta minua muistutetaan tietystä elämänvaiheesta ja se luo syvyyttä jokapäiväiseen elämään.”
“Se oli ihana ja unohtumaton hetki, kun “Hän tuli mukaan”.
Susanna Vento
Ananya Tantun Limonaia-kuvan kanssa
”En halua kuluttaa tai ostaa paljon, mutta taide on ajattonta ja kestävää, joten sallin helpommin itselleni sen ostamisen. Jokainen teos ilmentää aina jotain elämänvaihetta. Esimerkiksi kun isäni kuoli, halusin ostaa taideteoksen, jossa hän on tavallaan läsnä.”
”Ananya Tantun valokuva sitruunapuista muistuttaa, että joka päivä on tehtävä jotain. Jotkut laittavat mietelauseita jääkaappiinsa – minulle tämä teos riittää.”
Veera Kulju & Ilkka Kärkkäinen
Aimo Katajamäen Laulajat-veistoksen kanssa
Ilkka: ”Taiteessa on aina oltava henkilökohtainen yhteys taiteilijaan tai teokseen. Taide on minulle niin ilmeinen osa elämää – olisi mahdotonta kuvitella kotia ilman taidetta. Siitä asti, kun olen saanut palkkaa, olen halunnut ostaa taide- ja desingesineitä.
”Olen tuntenut Aimo Katajamäen todella pitkään. Asuin talossa, jossa oli hänen studionsa ja ihailin häntä aina. Hänellä on niin upea omalaatuinen ilmaisu millä tahansa medialla hän työskenteleekin. Hän on myös pysynyt aina uskollisena sille ja sitä ihailen.”
Veera: ”Tunne liittyy aina taiteeseen. Tietyssä mielessä se on outoa, mutta sen toiminnallinen merkitys on, että se on “tulppa”. Se aina hidastaa sinua ja pysäyttää sinut.”
”Tämä on ensimmäinen yhdessä valitsemamme taideteos. Ihailen myös Aimon töitä, joten näyttelyssä mistä sen ostimme oli monia suosikkeja. Tämä oli kuitenkin se työ, josta me molemmat olimme varmoja.”
Julia Hertell
Sasha Huberin Polar Bearin kanssa
”Sen lisäksi, että taide kykenee luomaan ainutlaatuisuutta tiloihin ja huoneisiin, lähes kaikki taideteokset tuovat mieleen aina jotain tärkeää elämässä. Jotain, mikä ylittää arkipäiväisyyden. Me tarvitsemme asioita, jotka muistuttavat meitä muista asioista kuin jokapäiväisistä ajatuksistamme. Jokainen teos sisältää myös oman historian ja alkuperän sen lisäksi, mitä taiteilija on halunnut tuoda esiin.”
”Tämä Sasha Huberin teos on minusta hieman poliittinen – se muistuttaa vastuustamme tulevia sukupolvia kohtaan. Jääkarhu on kuvattu erittäin voimakkaalla tavalla, joka esittää sitä, että todellisuudessa me ihmiset pystymme tekemään niin paljon vahinkoa. Sama on monissa ekologisissa asioissa; me näemme vain
jotain vahvaa tai pysyvää, mutta totuus on, että luonnossa on paljon haurautta ja haavoittuvuutta.”
Samuli Woolston
Riikka Latvasompin veistoksen kanssa
”Pidän taiteesta ja sen antamasta pikkuruisesta katarsiksesta. Siitä, että sinulla on muutaman sekunnin hetki elämässäsi kun ajattelet jotain aivan muuta. Ideaalitapauksessa taiteessa on jotain hieman häiritsevää tai outoa, mutta se voi myös olla vain hauskaa, huvittavaa tai jollain tapaa yllättävää. Yleensä kuitenkin jotain poikkeavaa.”
”Tämä työ on mielestäni yllättävä. Se saa sinut ihmettelemään; mitä on tapahtunut? Miksi siinä on hana ja miksi lasi roikkuu siitä, mutta myös miten valo osuu teokseen ja taittuu, on erityisen kaunista varsinkin kesäaamuina. Valo tuo myös esiin tähtikuvion, jota ei normaalisti näe.”
Tuija Tarkiainen
ja Veera Kuljun Metsäkulho-veistos
”Kotonani oleva taide merkitsee minulle paljon. Tunnelmat ja värit ovat erittäin tärkeitä. Ja sitten se miksi olen valinnut tietyn teoksen tietyllä hetkellä, mitä olen ajatellut teoksesta ja miksi se oli silloin koskettava, mihin se liittyy minun omassa historiassani. Minun on mahdotonta kuvitella kotia, jossa ei olisi taidetta, muotoilua tai käsintehtyjä esineitä.”
”Kun näin tämän Veera Kuljun teoksen ensimmäistä kertaa, ihastuin siihen heti. Se on eräänlainen hybridi elävästä ja elottomasta; kasvi ja kivi yhdessä. Ensin on teoksen kauneus ja sen jälkeen tulevat muut ajatukset ja assosiaatiot.”
Saku Tuominen
Sasha Huberin hopeisen tähden kanssa
”Olen aina ollut enemmän innoissani itse luovuudesta kuin taiteesta. Minua ohjaavat ideat, etsin aina oivalluksia, jotain näkymätöntä ja poikkeuksellista. Tämä Sasha Huberin teos on lahja Saralle. Rakastan työn lisäksi myös missä se on kotonamme. Hieman outo, vailla symmetriaa, aivan kuten hyvä elämä.”
Sara Karlsson
Ja Nathalie Lautenbacherin Coralia-posliinireliefi
”Taide on minulle vähän kuin luonto; se on rauhoittava ja parantava, eikä sitä voi koskaan olla liikaa. Mutta sinun ei myöskään tarvitse omistaa sitä nauttiaksesi siitä. Vaikka elämä on kiireistä, näyttelyissä käyminen tuntuu hyvältä ajansijoituksesta. Jälkeenpäin tunnen itseni aina viisaammaksi ja että olen enemmän yhteydessä elämään. Mielestäni on elintärkeää kokea taidetta ja luovuutta fyysisesti – ei vain tietokoneen näytöillä. Menetämme mittakaavan, sekä ymmärryksen asioiden syvyydestä, jos katsomme kuvia vain verkossa. Taide ei kuitenkaan ytimeltään ole vain viikonloppuja ja museoita varten. Käsintehdyt kodinesineet tuovat taidetta myös arkeen.
”Nathalie Lautenbacherin keraaminen laattareliefi on melko uusi lisä kotiimme. Sillä on unenomainen nimi, Corail, ja se muistuttaa minua kaikista elämän makeista asioista, jopa typeristäkin asioista, kuten jäätelön mauista. Sitä taide tekee ihmisille. Se tekee meistä inhimillisempiä; pehmeämpiä ja lempeämpiä, kirkkaampia. Inspiroituneita.”
Kotiin valitsen taidetta hyvin intuitiivisesti, ja usein ne ovat jotenkin vaatimattomia. Pidän ajatuksesta, että kodin sisustus on intiimiä, että sinun on astuttava lähemmäs ymmärtääksesi teosta, sen sijaan, että ottaisit askeleen taaksepäin. Pidän myös tavaroiden liikuttamisesta. Teokset ripustetaan sinne, missä seinässä on kunnollinen naula, ja jokaisen uuden sijainnin myötä teokseen tulee taas uusi näkökulma. Näet sen uusin silmin. Jotta vältytään sokeutumasta ympäristöllemme, on hyvä ravistaa arkipäiväisiä tiloja ja rutiineja ja tehdä niistä sitten jälleen tärkeitä.
Sami Sykkö
Ja Leena Kouhian Raaka Rå -lautaset
”Itse asiassa taide on ainoa asia, jolla on merkitystä kodissani. Taide tuo sielun kotiin, ja teosten kautta aistit heti, mitä asukas arvostaa ja mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä. Pidän paljon valokuvista, koska olen editorina ollut niiden kanssa paljon tekemisissä. Olen ostanut taidetta matkoiltani ja joitain töitä olen myös saanut lahjaksi. Usein assosiaatio on siinä, että joko tunnen taiteilijan tai minulla on henkilökohtainen yhteys teokseen.”
”Funktionaaliset esineet voivat olla myös taide-esineitä, ja etenkin jos tekijän kädenjälki näkyy teoksessa. Sen lisäksi, että käsintehdyt esineet ovat ainutlaatuisia, niiden ostaminen tuntuu mielekkäältä, sillä samalla tukee pientuottajia.”
Aki Arjola
Nathalie Lautenbacherin Lokal Kollektion -kahvikupin kanssa
“Taide tekee kodin. Se on tärkeämpää kuin huonekalut ja siksi meillä on aina ollut paljon taidetta seinillä. Isovanhempani olivat maalareita ja minä kasvoin maalausten parissa. Minulle on tärkeää, että taidetta on jopa varastossa. Vaikka yleensä toivoisinkin, että tavaroita olisi vähemmän, se ei kuitenkaan päde taideteoksiin.”
”Tämän kupin rooli arkipäivissäni on uskomattoman tärkeä. Aamulla, kun etsin kuppia, mikään muu kuppi ei ole hyvä. Olen miettinyt aikaa, jolloin ihmiset veistivät puusta oman lusikkansa ja mukinsa – siinä on jotain erityistä. Kaikkea on nykyään liikaa, minkä vuoksi on tärkeää, että sinulla on vain yksi oma.”